Můj účet

Jak rychle a hloubkově vyčistit kožený volant a sedačky

Volant je bezesporu nejčastější místo ve vaše autě, se kterým jste v přímém kontaktu. A bohužel také obvykle nejšpinavější a plný bakterií, i když to na první pohled není vidět. Proto by mělo být o volant důkladně a zejména pravidelně pečováno a to nejen z estetických důvodů, ale zejména ze zdravotních. V našem článku se dozvíte jak velmi rychle a důkladně vyčistit kožený volant kdykoliv to bude potřeba. 

Obrázek 1 - balení ubrousků na kůži Carbon Collective Leather Wipes

Proč volant pravidelně čistit?

Možná vás to překvapí, ale dle zahraničních studií je na volantu a řadící páce přibližně desetkrát více bakterií než doma na záchodovém prkénku. Důvodem je specifické prostředí auta, kde se střídají i díky klimatizaci teploty a vlkost vzduchu a to samozřejmě vyhovuje rychlému množení bakterií. Tomu přispívá i méně časté čištění volantu, schválně si zkuste vzpomenout kdy naposledy jste volant důkladně vyčistili? Přitom by to měla být samozřejmost, tak jako pravidelné čištění záchodového prkénka. Na volantu se nejčastěji objevují bakterie jako Stafylokok, Escherichia coli, nebo nejrůznější viry, plísně a houby. Po řízení pak tyto bakterie snadno přenesete například na jídlo a citlivějšímu člověku s oslabenou imunitou mohou tyto bakterie způsobit i zdravotní problémy. Volant bychom však měli mít čistý i z estetických důvodů. Kožený volant, o který se dostatačně nestaráme ztrácí svůj původní přirozený vzhled, je lesklý, mastný a bez pravidelné péče se i mnohem rychleji opotřebovává. Jeho čištění doporučujeme provést alespoň jednou měsíčně v rámci pravidelného čištění interiéru, nebo kdykoliv je to třeba. Na obrázku (viz níže) vidíte volant, který je na levé straně vyčištěný ubrouskem Carbon Collective Leather Wipes. Vyčištěný povrch se neleskne, je přirozeně matný a příjemný na dotek. Na pravé straně je volant nečištěný cca měsíc, je lesklý a mastnější na dotek. 

Obrázek 2 - vlevo matná kůže po vyčištění, vpravo před vyčištěním.

Čistící ubrousky na kůži Carbon Collective Leather Wipes

Volant a sedačky samozřejmě můžete vyčistit klasickými přípravky na čištění kůže, v tomto článku nám jde ale především o rychlé, pohodlné a zejména pravidelné čištění volantu, které vám nezabere moc času a námahy. Vše zmíněné splňují čistící ubrousky Leather Wipes od populárního anglického výrobce autokosmetiky Carbon Collective. Ubrousky jsou skladné, můžete je vozit stále v přístrojové desce, přitom jsou napuštěny stejným roztokem jako klasický čistič na kůži a k vyčištění volantu nepotřebujete žádné další příslušenství. V balení najdete celkem deset samostatně zabalených čistících ubrousků, z toho 5 na hloubkové čištění a 5 ubrousků na dočištění, případně na odstranění pouze lehkého znečištění kůže. Samotné čištění je velmi jednoduché, stačí požadovaný ubrousek rozbalit, volant vyčistit a nechat samovolně uschnout. Práci máte hotovou za několik sekund a výsledkem je důkladně vyčištěný volant od veškerých bakterií, mastnoty a dalších nečistot. Kůže po vyčištění má svůj původní vzhled a je krásně matná a příjemná na dotek. Doporučujeme také pravidelné čištění řadící páky a čistící ubrousky můžete využít i na čištění náhlých skvrn na sedačkách, případně celých kožených sedaček, nicméně k tomu lépe poslouží klasický čistič na kůži. Na vyčištění volantu a dvou kožených sedaček vám vystačí 1 ubrousek Leather Wipe. 

Obrázek 2 - vlevo matná kůže po vyčištění, vpravo před vyčištěním.

Čištění nejen volantu, ale i dalších kožených povrchů

Na čištění volantu, sedaček a dalších kožených povrchů nemáme v nabídce pouze čistící ubrousky, ale i klasické čističe na kůži. V našem starším článku "jak pečovat o kožené sedačky" se můžete dočíst o postupu při čištění sedaček přípravky od anglické autokosmetiky Dodo Juice, v tomto článku se budeme věnovat alternativě od Carbon Collective. Revive Foaming Leather Cleaner je unikátní přípravek na čištění kůže, který zároveň kůži impregnuje a při čištění ji vyživuje a dodá svěží vzhled. Není tak agresivní a silný jako čistič od Dodo Juice a doporučujeme jej na čištění i choulostivějších a starších kožených sedaček. Revive je ve formě pěny, která rychle a především bezpečně odstraní z kůže veškeré nečistoty a dodá ji nový, matný vzhled i příjemnou vůni. Před samotným čištěním sedačky důkladně vysajte, aby nedošlo k poškrábání při čištění. Následně doporučujeme čistič otestovat na méně nápadném místě a vyzkoušet, jestli nenaruší barvu. To se může občas stát zejména již u renovovaných a dobarvovaných sedaček. Při čištění kůže doporučujeme používat nitrilové ochranné rukavice. Naneste jednu až dvě dávky pěny na kartáč nebo mikrovláknovou utěrku a krouživými pohyby povrch kůže vyčistěte. Nikdy nenechejte pěnu na kůži samovolně zaschnout, po vyčištění odstraňte zbytky pěny čistou utěrkou.  

Jak vyčištěnou kůži ochránit?

Anglický výrobce Carbon Collective se zabývá zejména dlouhodobou ochranou všech povrchů a výjimkou není ani kůže. Carbon Collective Finire je unikátní přípravek, který vytvoří na povrchu kůže hydrofobní ochrannou bariéru odpuzující veškeré tekutiny a nečistoty, chrání kůži před zabarvením od oblečení, UV zářením, vyblednutím a to vše po dobu minimálně 6 měsíců. Po aplikaci se nemusíte již obávat nejrůznějších skvrn od nápojů, jídla nebo nezbedných dětí a zvířat. Před nanesením přípravku kožený povrch perfektně vyčistěte dle pokynů uvedených výše, abyste z kůže odstranili nečistoty a mastnotu. Poté bude kůže perfektně připravena na aplikaci ochrany. Nastříkejte přípravek na mikrovláknový aplikátor a naneste rovnými pohyby na povrch kůže. Dbejte na to, aby byl přípravek rovnoměrně nanesen. Poté nechejte kůži přirozeně zaschnout a odstraňte zbytky ochrany mikrovláknovou utěrkou například z okolních plastů. Abyste dosáhli maximální ochrany a pokrytí, doporučujeme postup opakovat a nanést druhou vrstvu. Jakmile máte práci hotovou, nechte minimálně hodinu kůži vyschnout. 

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Podobné články

Jak dezinfikovat klimatizaci?
Jaro je tu a s ním přichází ideální čas na dezinfekci klimatizace. Ta odstraní nepříjemný zápach i bakterie usazené ve ventilaci. Návod jak na to, najdete v našem článku.
Celý článek
Jak na správné a šetrné mytí vozidla
Správný postup při mytí auta je důležitý pro čistý a lesklý lak bez škrábanců a v našem článku si ukážeme jak auto šetrně umýt, usušit a vyladit k dokonalosti.
Celý článek
Vosk, sealant nebo keramická ochrana laku?
Na trhu existuje více možností jak chránit lak auta a každá má svá specifika, výhody i nevýhody. V našem článku se dozvíte jak nejlépe chránit lak vašeho auta.
Celý článek
Jak pečovat o alu kola
Jak správně čistit a pečovat o hliníkové disky, aby zůstaly pořád jako nové? Přečtěte si v našem článku.
Celý článek
Karnaubský nebo syntetický vosk?
Nevíte si rady jaký vosk vybrat a jaké mají jednotlivé druhy vosků typické vlastnosti? Vše podstatné se dozvíte v našem článku.
Celý článek
Jak navoskovat auto
Napsali jsme kompletní návod jak navoskovat lak automobilu, včetně mytí, dekontaminace laku a přípravy před voskováním.
Celý článek
Čištění interiéru auta
Postup čištění palubní desky a dalších plastů interiéru vozidla s matným efektem.
Celý článek
Jak správně pečovat o kožené autosedačky
Ukažme si, jak správně pečovat o kožené sedačky, aby nám vydržely dlouho jako nové.
Celý článek

Komentáře k článku