Můj účet

Návod jak aplikovat tekuté stěrače na čelní okno

Tekuté stěrače se těší poslední dobou značné oblibě a to především díky svým nezaměnitelným vlastnostem. Tekuté stěrače výrazně odpuzují vodu i nečistoty, mají samočistící schopnost a díky tomu usnadňují celkovou údržbu oken. Hlavní devízou tekutých stěračů jsou ale již zmíněné hydrofóbní vlastnosti. V praxi to znamená, že za deště při rychlosti od cca 50 km/h nemusíte zapínat stěrače a voda sama rychle odtéká z čelního skla. Tím se zlepšuje výhled z auta a díky tomu to nejdůležitější - zvyšuje se bezpečnost jízdy. Oceníte i snadnější čištění mrtvého hmyzu a ptačího trusu z čelního skla i snížení možnosti jeho námrazy v zimě. V nabídce máme tekuté stěrače od mnoha výrobců, pro účely tohoto článku jsme zvolili Carbon Collective Platinum Glass, se kterými máme dlouhodobě velmi dobré zkušenosti a jejich aplikace a zejména odolnost patří k tomu nejlepšímu z naší nabídky. Výrobce udává minimální odolnost 6-8 měsíců, reálně je však výrazně vyšší a při správné údržbě dosahuje bez problémů jednoho roku. Boční okna zůstanou odolná s přehledem po dobu až dvou let. Samotná aplikace není náročná, nicméně je potřeba udržet postup, který povede ke správné funkci a garantované odolnosti tekutých stěračů. Doporučujeme také pracovat v neprašném prostředí a mimo přímé sluneční paprsky.

1. Vyčištění oken

Jak už bylo napsáno výše, nejdůležitější při aplikaci tekutých stěračů je příprava oken, která se často podceňuje. Na oknech i po důkladném umytí auta šamponem a vyčištění přípravkem přímo určeným na okna často zůstanou zbytky mrtvého hmyzu, vodní spot a další nečistoty, které můžou bránit správné funkci tekutých stěračů. Prvním a zásadním krokem přípravy, kromě již zmíněného umytí auta, je hloubkové vyčištění oken pomocí leštěnky na skla. Ta díky obsaženým mikroabrazivům dokáže okna důkladně zbavit veškerých nečistot a při troše trpělivosti i drobné škrábance. K ručnímu leštění budete potřebovat mikrovláknový aplikátor, kterým aplikujete krouživými pohyby leštěnku na sklo. Leštění provádějte tak dlouho, dokud nebude okno zbaveno veškerých nečistot. Následně setřete zbytky leštěnky mikrovláknovou utěrkou. Tento první krok není pro aplikaci tekutých stěračů nezbytný, nicméně pro správnou a především dlouhodobou funkci tekutých stěračů jej důrazně doporučujeme a to zejména na čelním okně. Nezapomínejte, že efekt může vydržet až dva roky, proto přípravu nepodceňujte. 

2. Odmaštění 

Nyní přichází na řadu vyčištění skla od leštěnky a zejména jeho odmaštění. To zaručí správnou přilnavost a dlouhodobý efekt tekutých stěračů. V případě, že je budete nanášet na všechna okna, nezapomeňte před samotnou aplikací důkladně vyčistit také boční a zadní okno. Pokud máte již zakoupen svůj oblíbený čistič na okna, není nutné kupovat další přípravek na odmaštění skel a můžete jej bez obav použít. My před aplikací tekutách stěračů používáme přípravek přímo k tomu určený a to Carbon Collective Panel Prep, který povrch dokonale odmastí a skla vyčistí o něco lépe než klasické přípravky na skla. Panel Prep povrch nejen odmastí, ale zbaví jej i zbytků leštěnek nebo vosků, proto se používá i před nanesením keramické ochrany laku. Osobně jej používám i jako čistič skel, které velmi rychle a hlavně beze šmouh perfektně vyčistí. Na čištění skel nezapomeňte použít mikrovláknovou utěrku přímo určenou pro tyto účely, se kterou dosáhnete nejlepších výsledků. 

3. Nanesení tekutých stěračů

Okna již máme připravené, takže se můžeme pustit do samotné aplikace tekutých stěračů. V balení produktu Carbon Collective Platinum Glass najdete i velmi jemný mikrovláknový aplikátor, který je ideální pro aplikaci. Při práci vždy doporučujeme používat ochranné nitrilové rukavice. Na přiložený aplikátor nakapejte tekuté stěrače, naneste je na sklo a tento postup opakujte, dokud nebudou tekuté stěrače rovnoměrně naneseny na celé ploše. Místa, kde je přípravek aplikován jsou zřetelná, takže vždy uvidíte, jestli jste jej aplikovali správně. Následně nechejte přípravek 5 až 10 minut zavadnout a poté sklo rozleštěte mikrovláknovou utěrkou. Doporučujeme tekuté stěrače aplikovat na všechny okna, tím umožníte jejich snadnější čištění, údržbu a v důsledku i lepší výhled přes boční a zadní okno. Zejména na čelní okno doporučujeme aplikovat po cca 20 minutách druhou vrstvu, zajistíte tak dlouhodobější trvanlivost i vyšší účinek tekutých stěračů. Po aplikaci doporučujeme nechat auto několik hodin v suchém prostředí a především zamezit styku s vodou. 

4. Spotřeba přípravku a následná údržba

Tekuté stěrače Carbon Collective Platinum Glass o objemu 30 ml vystačí cca na 2 auta, pokud aplikujete 2 vrstvy na čelní okno a jednu na ostatní okna. Udávaná odolnost výrobcem je minimálně 6 měsíců na čelním skle a 12 až 24 měsíců na bočních oknech. Jedná se však o minimální hodnoty, navíc testované v Anglii, kde téměř stále prší a podmínky jsou tedy výrazně náročnější než v našich končinách. Při správném postupu aplikace je reálná odolnost mnohem vyšší. Osobně mám tento produkt na sklech aplikován již cca 1 rok a zatím neztratil ani minimálně na své účinnosti. Pokud chcete dosáhnout takových výsledků, pak je nutné se o auto starat odpovídajícím způsobem. To zahrnuje zejména mytí auta pH neutrálním šamponem, čištění kvalitními přípravky na skla a nepoužívání agresivních směsí do ostřikovače kupovaných na benzinkách, které mohou narušit vrstvu tekutých stěračů, ale i poškodit mechanické stěrače a gumové těsnění. Proto doporučujeme používat celoroční šetrnou směs do ostřikovačů Dodo Juice Spirited Away, případně neméně kvalitní rozpustné tablety do ostřikovače. Oba produkty jsou velmi šetrné jak k tekutým stěračům, tak voskům a gumě. Na závěr pro vás máme tip pro výrazné prodloužení životnosti tekutých stěračů a navíc jednoduché a rychlé čištění oken. Přípravek Carbon Collective Clarity má podobné složení jako tekuté stěrače této značky a při každém čištění okna zanechává hydrofobní povlak, který dokáže nejen nahradit funkci tekutých stěračů až po dobu 3 měsíců, ale především významně prodlužovat odolnost klasických tekutých stěračů.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Podobné články

Jak dezinfikovat klimatizaci?
Jaro je tu a s ním přichází ideální čas na dezinfekci klimatizace. Ta odstraní nepříjemný zápach i bakterie usazené ve ventilaci. Návod jak na to, najdete v našem článku.
Celý článek
Jak na správné a šetrné mytí vozidla
Správný postup při mytí auta je důležitý pro čistý a lesklý lak bez škrábanců a v našem článku si ukážeme jak auto šetrně umýt, usušit a vyladit k dokonalosti.
Celý článek
Vosk, sealant nebo keramická ochrana laku?
Na trhu existuje více možností jak chránit lak auta a každá má svá specifika, výhody i nevýhody. V našem článku se dozvíte jak nejlépe chránit lak vašeho auta.
Celý článek
Jak pečovat o alu kola
Jak správně čistit a pečovat o hliníkové disky, aby zůstaly pořád jako nové? Přečtěte si v našem článku.
Celý článek
Karnaubský nebo syntetický vosk?
Nevíte si rady jaký vosk vybrat a jaké mají jednotlivé druhy vosků typické vlastnosti? Vše podstatné se dozvíte v našem článku.
Celý článek
Jak navoskovat auto
Napsali jsme kompletní návod jak navoskovat lak automobilu, včetně mytí, dekontaminace laku a přípravy před voskováním.
Celý článek
Aplikace keramické ochrany na kola
Chcete maximálně chránit hliníková kola vašeho auta? Keramická ochrana odpuzuje nečistoty, vodu a chrání i proti drobným škrábancům. Více se dočtete v našem článku.
Celý článek
Aplikace keramické ochrany na plasty automobilu
Dlouhodobá ochrana až na dva roky, obnovení původní barvy plastů, ochrana proti vyblednutí, před UV zářením a nečistotami a především snadná údržba. To jsou hlavní výhody keramické ochrany na plasty.
Celý článek
Čištění interiéru auta
Postup čištění palubní desky a dalších plastů interiéru vozidla s matným efektem.
Celý článek
Jak perfektně vyčistit čelní okno auta
Nevíte jak správně pečovat a snadno vyčistit čelní sklo vašeho auta? V tomto článku vás to naučíme.
Celý článek

Komentáře k článku

1|Chris Holas , 04.11.2023, 08:53
Dobrý den,když se chci o nanesenou ochranu starat i v zimním období a nekupovat půl litru kapaliny za 400,-, tak jakou nemrznoucí kapalinu by jste doporučili?Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Robert Čech - AHIFI.CZ, 06.11.2023 10:57
Dobrý den Vážený zákazníku. Prakticky jedinou možností je Dodo Juice Spirited Away (500 ml). Jiní výrobci budou mít kapalinu agrasivnější.