Můj účet

Výměna autorádia a reproduktorů ve vozidlech Škoda

Jestli si někdy pohráváte s myšlenkou jak vylepšit ozvučení vašeho vozidla Škoda, případně jakým způsobem rozšířit funkce starších autorádií, napsali jsme právě pro vás tento článek. Ať už máte vozidlo nové nebo staršího data, výměna autorádia i reproduktorů je u značky Škoda poměrně dostupná a jednoduchá záležitost. Co vše budete k montáži potřebovat a na jaké úskalí můžete narazit se dozvíte na následujících řádcích. 

Výměna autorádia

Autorádio je hlavním zdrojem zvuku a v dnešní době i multimediální zábavy. Zejména ve starších vozidlech Škoda však neměly autorádia na dnešní dobu dostatečnou výbavu. Chybějící přehrávání hudby ve formátu mp3, nebo absence bluetooth handsfree pro telefonování i přehrávání hudby určitě nepotěší, stejně jako velmi slabý výkon interního zesilovače autorádia a nízká kvalita zvuku. To jsou nejčastější důvody pro výměnu továrního hlavní jednotky za značkové autorádio, mezi další patří například absence navigace, případně moderní funkce jako Apple CarPlay a Android Auto. Naštěstí vše lze řešit a u většiny modelů automobilky Škoda je výměna autorádia velmi jednoduchá. V prvé řadě musíte ověřit, jestli je pro výměnu nutný vymezovací rámeček. Většina továrních autorádií má specifický tvar a pokud chcete instalovat klasické aftermarket autorádio, je potřeba zakoupit právě zmíněný rámeček dle modelu vašeho vozu Škoda. Další nezbytnou položkou bude ISO konektor, který zajistí bezproblémové připojení autorádia na kabeláž vozidla. U většiny modelů budete ještě potřebovat anténní napáječ pro správnou funkci antény. Následně můžete instalovat libovolné 1DIN nebo 2DIN autorádio, kterých je v nabídce spousta a záleží zejména na vámi preferovaných funkcích a designu. V případě, že se vám nezamlouvá řešení aftermarket autorádia s rámečkem, který v některých případech může být větších rozměrů a designově příliš nezapadá do interiéru vozu, existují i speciální OEM autorádia, která mají tvar a design stejný jako originální hlavní jednotky většiny modelů Škoda. Většinou nabízí i všechny moderní funkce, včetně navigace. Například u vozidla Škoda Octavia 3. generace se ani jiná možnost než zakoupit speciální autorádio nenabízí. Existuje sice vymezovací rámeček pro tento vůz, ale jeho cena atakující 10 tisíc Kč není příliš výhodná. V dnešní době na internetu seženete velmi levná čínská autorádia právě ve tvaru těch originálních, chtěli bychom však varovat před jejich velmi nízkou kvalitou nejen zpracování, ale především extremně nízkým výkonem, který je nižší než u originálních autorádií a velmi slabým příjmem rádia i vysokou poruchovostí. Proto doporučujeme takový nákup zvážit a poohlédnout se spíše po značkových alternativách, které nabízí sice podobné funkce, ale kvalita přístroje je na zcela jiné úrovni. 

Co tedy výměnou továrního autorádia získáte?

Vždy záleží především na stáří vozidla a obsažené výbavě, obecně však mezi nejdůležitější benefity výměny patří výrazně vyšší výkon značkových rádií a samozřejmě i vyšší kvalita zvuku. Tovární rádia mají výkon obvykle okolo do 4 x 10 W RMS, kdežto značková aftermarket rádia cca 4 x 20 W RMS (4 x 50 max) a ten rozdíl je samozřejmě při poslechu hodně poznat. Moderní rádia dále nabízí přehrávání veškerých hudebních souborů, USB připojení, bluetooth handsfree pro tefefonování nebo poslech hudby, v případě 2DIN rádií s dotykovým displejem získáte možnost například navigace, zapojení parkovací kamery, zobrazení parkovacích senzorů, nebo aktuálně populárních funkcí Apple CarPlay a Android Auto, o kterých se můžete dočíst v našem samostatném článku

Jak nepřijít o důležité funkce tovární jednotky

Výměnou továrního autorádia však můžete přijít o některé nezbytné funkce a mezi ty nejčastější patří tovární ovládání na volantu. Tlačítka, kterými ovládáte hlasitost rádia, přepínáte skladby, procházíte složky nebo vybíráte zdroj hudby, přestanou po výměně továrního rádia fungovat. To je samozřejmě velmi nepříjemné, protože ovládání na volantu je důležité nejen pro naše pohodlí, ale i bezpečí. Naštěstí existují adaptéry pro ovládání na volantu, které tento problém řeší. Pro úspěšnou instalaci stačí vybrat ten správný adaptér dle vašeho modelu auta a roku výroby a k němu zakoupit propojovací kabeláž, která odpovídá výrobci zakoupeného rádia. Samotná instalace je již velmi jednoduchá a výsledkem bude zachování funkcí tlačítek na volantu. Bohužel u stále velmi populárního vozu Škoda Octavia první generace není adaptér k dispozici. Již výše zmíněná OEM autorádia tento adaptér již mají integrovaný a není potřeba jej dokupovat. V případě, že máte novější model vozu a moderně vybavené tovární autorádio, přes které ovládáte například klimatizaci a nastavujete další funkce, výměnou rádia samozřejmě o tyto funkce také přijdete. Řešením jsou opět OEM autorádia, která dokáží přes dotykový displej ovládat všechny původní funkce, případně autorádia značky Alpine a Kenwood mají v příslušenství interface, který umožňuje vizualizaci ovládání topení/klimatizace ve voze, stejně jako parkovací senzory na multifunkční displej. Dále převádí signály z vozidla do analogových signálů (příslušenství, ruční brzdu, osvětlení).

Nechcete rádio měnit a přesto byste chtěli využívat moderní funkce? I to má řešení

Pokud patříte mezi zastánce originálního designu továrních autorádií a jejich výměna pro vás není přijatelná, případně vlastníte vůz Škoda Fabia 3. generace, ve kterém nejde bohužel tovární autorádio nahradit a přesto byste chtěli získat funkce moderních autorádií, pak i pro vás máme řešení. Existují adaptéry, které umožní rozšířit tovární hlavní jednotku o AUX, USB vstup, slot na SD kartu i bluetooth handsfree pro telefonování a poslech hudby z mobilního telefonu. Tyto adaptéry se nejčastěji připojují do konektoru, který slouží pro připojení továrního CD měniče a jsou vhodné zejména pro starší modely vozidel Škoda. I pro ty novější však je k dispozici zajímavá vychytávka v podobě modulu Adaptiv. V případě, že vlastníte vůz Škoda Octavia III, Fabia III, Superb III nebo Rapid, tak připojením modulu Adaptiv získáte spoustu zajímavých funkcí. Mezi ty nejzajímavější patří navigace iGo Primo s mapovým pokrytím celé Evropy, možnost přehrávání veškerých hudebních souborů a videí z USB nebo SD karty, které můžete sledovat i za jízdy, možnost připojení parkovací kamery, nebo získání vstupu pro DAB+ a DVB-T tunery. Všechny tyto funkce můžete ovládat pomocí OEM ovládání vozidla. 

 

Výměna továrních reproduktorů

Na kvalitě ozvučení se nejvíce podílí reproduktory a ty tovární zpravidla přiliš kvalitní nebývají. Výjimkou není ani automobilka Škoda a pokud rádi posloucháte svou oblíbenou hudbu, dřív nebo později se dostanete k výměně reproduktorů. K vylepšení ozvučení postačí i základní reproduktory nižší cenové kategorie, které významně nezatíží váš rozpočet a přesto výrazně pozvednou zvuk ve vašem autě. K výměně budete potřebovat pouze podložky pod reproduktory dle vašeho modelu auta a trochu šikovnosti. Tyto podložky nahradí originální redukce často specifického tvaru, kterou jsou součástí továrních reproduktorů a bez nich by nebyla montáž obvykle možná. Do většiny vozidel Škoda pasují komponentní reproduktory o průměru 165 mm, můžete tedy vybírat z mnoha desítek reproduktorů. Pro usnadnění výběru jsme pro vás sestavili sety reproduktorů do vozidel Škoda, které obsahují vše, co budete k montáži potřebovat. Zmíněné podložky jsou již v ceně a zakoupit můžete i kabelové adaptéry, díky kterým reproduktory jednoduše zapojíte na původní kabeláž. Vybírat můžete dle modelu auta, počtu reproduktorů i podle ceny. Reproduktory do našich setů vybíráme na základě našich mnohaletých zkušeností a dbáme na to, aby vždy v daných cenách byly vybrány zvukově nejzajímavější reproduktory. 

Tlumení dveří

Důležitou součástí výměny reproduktorů je také vytlumení dveří. Samozřejmě není nezbytné, ale pokud již máte dveře rozdělané, určitě doporučujeme tlumící materiály aplikovat. Dveře auta obsahují obvykle několik otvorů a díky tomu jednak vzniká k akustickému zkratu, navíc to v podstatě znemožňuje dosáhnout výraznější basové složky reproduktorů. Dá se bez přehánění říci, že ani ty nejkvalitnější reproduktory za vysokou cenu v nevytlumených dveřích nezahrají tak, jak by jejich výrobce zamýšlel. Díky aplikaci tlumících materiálů vytvoříte pro reproduktory uzavřenou ozvučnici s ideální litráží a to se pozitivně projeví nejen na basové složce, ale i na celkovém zvuku středobasových reproduktorů. Navíc zamezíte vibracím a nejrůznějším nežádoucím zvukům, které při poslechu hudby mohou dveře a jejich výplně vydávat. V našem článku "jak vytlumit dveře" se dozvíte vše o tlumení dveří, použitých materiálech i o detailním postupu aplikace. Sami na naší dílně při každé výměně reproduktorů tlumíme dveře a tento postup všem doporučujeme. Konkrétně například u vozidla Škoda Octavia první generace je tlumení dvěří vzhledem k jejich konstukci téměř zásádní pro správnou akustiku nových reproduktorů, tlumení dveří však doporučujeme u všech modelů. 

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Související produkty

Rámeček autorádia Škoda Octavia II, YetiRámeček autorádia Škoda Octavia II, YetiPoslední kusyRychlý náhled (19 hodnocení)Octavia II (2004 ->), YetiProdej skončilPioneer MVH-G210BT Doprava zdarma2DIN autorádio Pioneer MVH-G210BT-6 %TipPoslední kusyRychlý náhled (24 hodnocení)2DIN, bezmechanikové, USB vstup, bluetooth, modré podsvícení tlačítekProdej skončilKenwood KMM-BT305 Doprava zdarmaAutorádio bez mechaniky Kenwood KMM-BT305Zapojeno v demopanelu-24 %TipPoslední kusyRychlý náhled (52 hodnocení)1DIN, bez CD mechaniky, USB vstup, multicolor podsvícení tlačítek, 2 telefony současněProdej skončilKenwood DNX-518VDABS Doprava zdarmaAutorádio s navigací pro Volkswagen, Seat, Škoda Kenwood DNX-518VDABSPoslední kusyRychlý náhled2DIN, Android Auto, Apple CarPlay, GPS, Bluetooth, SDProdej skončilAlpine X802D-U Doprava zdarma2DIN autorádio s navigací Alpine X802D-UPoslední kusyRychlý náhled8" navigace s dotykovým displejem, mapami TomTom, kompatibilní s Apple CarPlay a Android AutoProdej skončilReproduktory do Škoda Octavia III č. 3 Doprava zdarmaReproduktory do Škoda Octavia III č. 3-5 %Rychlý náhled (2 hodnocení)reproduktory Hertz do předních dveří Škoda Octavia 34.319 Kč4.539 KčSklademReproduktory do Škoda Octavia II č. 1Reproduktory do Škoda Octavia II č. 1-5 %Rychlý náhled (17 hodnocení)reproduktory Hertz do předních dveří Škoda Octavia 21.889 Kč1.979 KčSklademConnects2 CTSVW001.2Adaptér ovládání tlačítek na volantu Audi / Seat / Škoda / Volkswagen Connects2 CTSVW001.2Rychlý náhled (18 hodnocení)Audi / Seat / Škoda / Volkswagen 990 Kč1 až 4 týdnyISO konektor Volkswagen / Škoda / Seat / Audi4carmedia ISO konektor Volkswagen / Škoda / Seat / AudiRychlý náhled (225 hodnocení)Audi / Volkswagen / Škoda / Seat139 KčSklademRámeček autorádia Škoda Fabia II, RoomsterRámeček autorádia Škoda Fabia II, Roomster-41 %Poslední kusyRychlý náhled (14 hodnocení)Fabia II (2007 ->), Roomster I (2006 ->)Prodej skončilESX VNS830-SK-OC3 Doprava zdarmaAutorádio ESX VNS830-SK-OC3 pro Škoda Octavia IIIRychlý náhled2DIN autorádio s 8" dotykovým displejem pro vozy Škoda Octavia III - bez navigačního softwaruProdej skončil

Podobné články

Recenze reproduktorů Hertz základní řady Uno
Představujeme novou základní modelovou řadu UNO oblíbeného italského výrobce Hertz, která vás hodně překvapí svým zvukem i zpracováním.
Celý článek
Co je potřeba k montáži aftermarket autorádia do Škoda Octavia 2?
Seznam potřebného příslušenství k montáži nového aftermarket autorádia do Škoda Octavia 2.
Celý článek
Co je potřeba k montáži aftermarket autorádia do Škoda Octavia 1?
Adaptér, který je potřebný k montáži nového autorádia do Škody Octavia 1.
Celý článek
Co je potřeba k montáži aftermarket autorádia do Škoda Fabia 1?
Rady k nákupu potřebného příslušenství do vozidla Škoda Fabia 1.
Celý článek
K čemu slouží Android Auto a Apple CarPlay
Pokud nevíte k čemu slouží u autorádií funkce Apple CarPlay a Android auto a jak tyto funkce nastavit, dozvíte se vše v tomto článku.
Celý článek
Nevíte, jak vybrat to správné autorádio? Poradíme Vám.
Plánujete nákup autorádia? Poradíme Vám, na co si dát pozor a jak úspěšně zvládnout zapojení autorádia.
Celý článek
Co je potřeba k výměně reproduktorů ve Škoda Fabia 2?
Potřebné příslušenství a Tipy na montáž reproduktorů do Škoda Fabia 2.
Celý článek
Co je potřeba k výměně reproduktorů ve Škoda Superb 3?
Tipy na kvalitní reproduktory a potřebné příslušenství k montáži nových reproduktorů do Škoda Superb III.
Celý článek
Zadní reproduktory po výměně autorádia nehrají
Poradíme vám s problémem nefunkčních zadních reproduktorů, řeší to adaptér pro aktivní audio systém.
Celý článek

Komentáře k článku

1|Runda , 22.08.2022, 18:02
ZdravímMám dotaz, zda by bylo možné vyměnit autoradio ve Škodě Karoq rok 2018Je tam puvodní Swing .Rád bych i s couvací kamerou a navigací.Servis Škoda mě řekl, že to vubec nedělají prý to není možné.Děkuji
Odpověď: Odborný prodejce - AHIFI.CZ, 23.08.2022 10:00
Dobrý den Vážený zákazníku, pro Karoqa se bohužel opravdu nenabízí redukční rámeček a výměna autorádia tak není možná.