Můj účet

Porovnání keramických ochran laku od Carbon Collective

Keramická ochrana laku, lidově keramika, je momentálně tou nejodolnější a nejefektivnější ochranou, jakou můžete laku auta poskytnout. Obsahuje vysoké množství čistého oxidu křemičitého, což umožňuje dlouhodobou odolnost vůči povětrnostním vlivům a chemikáliím, extrémní odpuzování vody i nečistot, vysoký lesk a dokonce i mechanickou odolnost vůči poškrábání. Populární anglický výrobce Carbon Collective, který se mimojiné specializuje na špičkovou keramickou ochranu laku, má v nabídce celkem 7 typů keramických povlaků s rozdílnými vlastnostmi i různým způsobem použití. Konkrétně na lak karoserie si můžete vybrat ze 4 keramických ochran s různou tvrdostí a velmi specifickými vlastnostmi. Dozvíte se více o novinkách Carbon Colective Nero a Molecule a zodpovíme i na často kladené dotazy na téma hlavních rozdílů mezi Carbon Collective Oracle a Platinum Paint. Neméně oblíbená je i keramická ochrana hliníkových kol, plastů nebo skel od tohoto výrobce a v našem článku si všechny typy ochran popíšeme a upozorníme na nejdůležitější odlišnosti mezi jednotlivými keramickými povlaky. 

Keramické ochrany laku od Carbon Collective

Keramická ochrana laku je poslední dobou na velkém vzestupu a to zejména z toho důvodu, že se momentálně jedná o nejúčinnější a nejefektnější ochranu laku, jakou můžete na své vozidlo použít. Pryč jsou doby, kdy byla keramika výsadou detailingových center, které si za její aplikaci účtovaly velmi vysoké sumy. V dnešní době již s trochou šikovnosti zvládnete aplikovat tuto ochranu ve vlastní garáži, o čemž svědčí i extrémní popularita keramických ochran právě od Carbon Collective. Jak jsme již výše zmínili, od Carbon Collective si můžete vybrat celkem ze čtyř špičkových ochran laku. Důvodem jsou různé vlastnosti těchto keramických povlaků jako je jejich odolnost, ochrana proti poškrábání, lesk a dokonce i "samouzdravující" schopnost. Jednotlivé typy keramických povlaků si tedy pojďme představit.
  • Carbon Collective Nero - Společně s Carbon Collective Molecule se jedná o nejnovější přírustek keramických ochran laku, který se pyšní hned několika zcela unikátními vlastnostmi. Jedná se o ochranu laku s odolností až 5 let a při spojení s Molecule dokonce 7 let. Tou nejzajímavější vlastností této ochrany je však "samouzdravující" schopnost. V praci to funguje tak, že pokud na laku najdete drobné vlasové škrábance, stačí lak polít horkou vodou a tyto škrábance se zatáhnou a zmizí. Díky diamantovým částicím Nero extrémně zvyšuje lesk a povlak je samozřejmě odolný vůči povětrnostním vlivům i chemikáliím.
  • Carbon Collective Molecule - Druhá unikátní keramická ochrana nese název Molecule. Ze všech ochran od Carbon Collective je nejodolnější a patří k vůbec nejodolnějším keramikám na trhu. To vše díky tvrdosti 9H, která zaručuje extrémní odolnost proti poškrábání a chemikáliím. Carbon Collective Molecule dokáže maximálně zvýšit lesk a chrání lak po dobu až 5 let. Při vrstvení s Nero se doba ochrany navýší o dva roky. 
  • Carbon Colletive Platinum Paint - Další velmi odolný keramický povlak s vysokou odolností a tvrdostí 7H. Jedná se o vůbec první keramickou ochranu od Carbon Collective (nyní samozřejmě v několikáté verzi), se kterou slavil výrobce obrovský úspěch. Doba ochrany laku je průměrně 2 roky, v kombinaci s Oracle o rok déle. Platinum Paint kromě vysoké ochrany před škrábanci a chemikáliemi vyniká i hydrofobními vlastnostmi. Povlak je vhodný pro lesklé i matné laky.
  • Carbon Collective Oracle - nejprodávanější keramická ochrana na našem eshopu, která je schopna, jak již její název napovídá, velkých kouzel s vaším lakem. Kromě ochrany na 2 roky (v kombinaci s Platinum Paint o rok déle) Oracle disponuje extrémními hydrofobními vlastnostmi a nepřekonatelným leskem. Jako jediná keramická ochrana od Carbon Collective lze použít nejen na lesklé a matné laky, ale i na dnes velmi populární lesklé a matné folie. Ze všech povlaků má nejmenší odolnost 3,5H proti poškrábání, směle to ale vynahrazuje jinými vlastnostmi.  

Keramická ochrana alu kol, plastů a skel

Keramickou ochranu můžete zakoupit nejen na lak, ale také na alu kola, exteriérové plasty, nebo skla. Všechny tyto tři ochrany disponují zcela jinými vlastnostmi a to zejména kvůli odlišným povrchům, na které jsou aplikovány. Nicméně jedno mají společné a to velmi dlouhou dobu ochrany v průměru okolo jednoho až dvou let a velmi snadnou údržbu. Konkrétně se tedy jedná o následující produkty:
  • Carbon Collective Platinum Wheels - Keramická ochrana na hliníková kola, která vyniká vysokou tvrdostí 9H. Její hlavní předností je trvanlivost po dobu 2 let, vysoká odolnost vůči vysokým teplotám (až do 350 °C), špičkové hydrofobní účinky a ochrana proti chemikáliím, nečistotám i drobným škrábancům. Po aplikaci můžete očekávat i zvýšený lesk a zejména velmi snadnou údržbu, která je hlavním benefitem této ochrany. Na kola se již neusazuje brzdový prach ani běžné silniční nečistoty a při mytí není nutné používání agresivních čističů. Často postačí jen silný proud vody, případně klasický autošampon. 
  • Carbon Collective Platinum Glass - Keramická ochrana na skla, lidově řečeno tekuté stěrače. Jeden z nejoblíbenějších produktů z autokosmetiky současnosti, který vylepšuje výhled při jízdě za deštivého počasí. I v silném dešti není obvykle nutné při rychlosti nad 50 km/h používat klasické stěrače, protože voda velmi rychle odtéká jak z čelního, tak bočních oken. Chráněná okna odpuzují i nečistoty a je tak usnadněná celková údržba oken. Odolnost je minimálně 6 měsíců na čelním okně a 12 měsíců na bočních oknech. V našich podmínkách s mnohem méně dešťových dnů je dle našich zkušeností více než dvojnásobná. Tvrdost povlaku na Mohsově stupnici tvrdosti je 3H.
  • Carbon Collective Platinum Trim - Posledním produktem je keramická ochrana plastů. Říkáte si proč chránit plasty? Keramická ochrana na plastech má velmi výrazný efekt a zejména na starších vozech značně vynikne. Zašlé a vybledlé plasty dostanou ihned po aplikaci sytě černou barvu se saténovým efektem a vypadají jako nové. Povlak zároveň zamezí po dobu dvou let jejich opětovnému vyblednutí, navíc jako všechny keramické povlaky odpuzuje načistoty a usnadňuje údržbu. O nových vozidel sice neposkytne tak výrazný vizuální efekt, ale co je důležité - nové plasty s aplikovanou keramikou nevyblednou a udrží si svůj tmavý vzhled.  
Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Podobné články

Návod jak aplikovat tekuté stěrače na okno
Tekuté stěrače silně odpuzují vodu i nečistoty, pomáhají udržovat okna čistá a umožní v dešti jízdu bez zapnutých stěračů. V článku se dozvíte jak přípravek správně aplikovat.
Celý článek
Jak na správné a šetrné mytí vozidla
Správný postup při mytí auta je důležitý pro čistý a lesklý lak bez škrábanců a v našem článku si ukážeme jak auto šetrně umýt, usušit a vyladit k dokonalosti.
Celý článek
Jakou zvolit nejvhodnější ochranu laku na zimu?
Zima se blíží a před vámi je možná rozhodnutí jakou ochranu laku na zimu zakoupit. V našem článku si rozebereme, proč lak v zimě chránit i jaké produkty jsou nejvhodnější.
Celý článek
Vosk, sealant nebo keramická ochrana laku?
Na trhu existuje více možností jak chránit lak auta a každá má svá specifika, výhody i nevýhody. V našem článku se dozvíte jak nejlépe chránit lak vašeho auta.
Celý článek
Karnaubský nebo syntetický vosk?
Nevíte si rady jaký vosk vybrat a jaké mají jednotlivé druhy vosků typické vlastnosti? Vše podstatné se dozvíte v našem článku.
Celý článek
Jak navoskovat auto
Napsali jsme kompletní návod jak navoskovat lak automobilu, včetně mytí, dekontaminace laku a přípravy před voskováním.
Celý článek
Aplikace keramické ochrany na kola
Chcete maximálně chránit hliníková kola vašeho auta? Keramická ochrana odpuzuje nečistoty, vodu a chrání i proti drobným škrábancům. Více se dočtete v našem článku.
Celý článek
Aplikace keramické ochrany na plasty automobilu
Dlouhodobá ochrana až na dva roky, obnovení původní barvy plastů, ochrana proti vyblednutí, před UV zářením a nečistotami a především snadná údržba. To jsou hlavní výhody keramické ochrany na plasty.
Celý článek

Komentáře k článku